Wednesday, August 03, 2005

Inte ens det mest grundläggande #1

Även om Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är bäst på språkbehandling bland övriga svenska medier kan man som mediekonsument aldrig ta någonting för givet. Reportrar som inte har koll på korrekt språkbruk lurar nämligen i vassen även hos ovannämnda dagstidningar. I sin artikel Författarstrid om personen Karl XII citerar i dag Marcus Haraldsson historikern Dick Harrison:

"Det är oerhört viktigt att diskutera kungars roll genom historien. Frågan är hur så många svenskar kunde ställa upp på att i praktiken ta kollektivt självmord under Karl XII ledning."


Är det enbart reportern som inte vet att man inte ska blanda ihop uttrycken ta sitt liv och begå självmord? Det är förstås fullt möjligt och till och med sannolikt att inte heller Dick Harrison vet vad som gäller här; säkert är i varje fall att Haraldsson inte kan sina språkregler eftersom han återger ett inkorrekt uttryck med hull och hår. Själv hade jag rättat till det först.

"Ta självmord" låter väldigt mellanstadieaktigt, tycker jag. Så säger min dotters kompisar hela tiden. Så bör varken en professor i historia eller en journalist uttrycka saken.

0 comments: